Achiziţionarea unei hote presupune alegerea din multitudinea de oferte de hote existente pe piaţa comercială din România. Rezultatul nu este unul favorbil fără un studiu prelabil al caracteristicilor specifice celor mai bune hote.
De accea ne-am gândit să venim în sprijinul dumneavoastră şi să vă prezentăm o sinteză a informaţiilor utile. Acestea sunt culese pe baza ofertelor de hotă de bucătărie disponibile în România, precum şi pe baza părerilor și evaluărilor clienţilor privind cea mai bună hotă de bucătărie.
Imagine | Nume | Evaluare | Verificați prețul | Verificați prețul | |
1 din 10 | ![]() | 5.0 | |||
2 din 10 | ![]() | 4.9 | |||
3 din 10 | ![]() | 4.8 | |||
4 din 10 | ![]() | 4.7 | |||
5 din 10 | ![]() | 4.7 | |||
6 din 10 | ![]() | 4.6 | |||
7 din 10 | ![]() | 4.5 | |||
8 din 10 | ![]() | 4.4 | |||
9 din 10 | ![]() | 4.3 | |||
10 din 10 | ![]() | 4.2 |
Caracteristici importante ale unei hote bune de bucătărie
Capacitatea
În alegere a unei hote bune este bine să aveţi în vedere mărimea încăperii unde va fi instalată. Recomandarea specialiștilor este de alege o hotă cu o capacitate egală sau mai mare cu volumul bucătăriei înmulţit cu 10 pentru funţionarea timp de o oră a hotei. De exemplu, pentru o încăpere de 4m lungime, 3 lățime și 2 înălțime, capacitatea hotei trebuie să fie de cel puțin 24×10, adică 240 metri cubi.
Dimensiuni
În ceea ce privește dimensiunile, ofertele de hote bune de pe piață sunt extreme de variate, așa că veți avea de unde alege. Regula este simplă: hota trebuie să fie puțin mai mare decât aragazul sau plita de gătit. Astfel, aburii vor fi absorbiți rapid și în totalitate de aceasta. De asemenea, se recomandă montarea hotei la o distanță de aproximativ 65-75cm față de suprafața de gătit. Singura excepție de la această regulă o fac hotele încorporabile, ce sunt plasate în blatul de bucătărie.
Materiale de fabricație

Hotele pot fi fabricate din materiale diverse. Cel mai potrivit pentru utilizarea sa este inoxul, deoarece este mai ușor de întreținut în timp.
Nivelul de zgomot
Hota de bucătărie, fiind așezată destul de aproape de utilizatori, trebuie să emită un nivel de zgomot accepatbil. Altfel, sunetul emis o să devină deranjant. Cele mai bune hote de bucătărie au nivelul de zgomot cuprins între 50- 55 decibeli. Peste aceste valori, zgomotul de funcționare al hotei este deranjant și nu e recomandabil.
Funcţii şi opţiuni Încorporate
Atunci când vă propuneți achiziția celei mai bune hote, cu siguranță vă gândiți că trebuie să fie una modernă. Și, mai ales, să încorporeze cele mai noi tehnologii din domeniu. De aceea, vă propunem să aveți în vedere o serie de funcții și opțiuni esențiale pentru hota de bucătărie:
- Treptele de viteză reprezintă reglajul hotei în funcție de specificul fiecare utilizări. Ideal ar fi să alegeți o hotă cu 2 sau chiar cu 3 trepte, pe care să le folosiți alternativ în funcție de aburii degajați în timpul preparării produselor;
- Filtrele sunt foarte importante la o hotă deoarece ajută la eliminarea impurităților și împiedicarea impregnării grăsimilor pe pereți sau pe mobilă. Cel mai accesibil filtru este cel lavabil, care se spală odată pe lună, metalic, ușor de curățat și de schimbat anual. Mai există variant filtrului de hârtie ce se schimbă la trei luni. Hotele moderne folosesc filtre ionice pentru eliminarea totală a mirosurilor, virușilor și microbilor din aer sau filtre de carbon ce ajută chiar la purificare aerului și se pot folosi aproximativ 3 luni.
- Temporizator de funcționare, care oprește ventilatorul după o anumită perioadă de timp, chiar dacă nu mai sunteți în încăpere.
- Senzor de temperatură, care oprește funcționarea ventilatorului dacă aerul aspirat devine prea fierbinte pentru a împiedica deteriorarea componentelor electronice, cauzată de aerul prea fierbinte.
- Opțiunea de lumini led amplasate deasupra spațiului de gătire pentru o vizibilitatea mai mare a acestuia. În plus, luminile cu led au o durată de viață mult mai mare și o eficiență energetică foarte ridicată;
- Afișare și control electronic pentru un control optim al aparatului.
Ce alegem: o hotă clasică sau una modernă?
Avantaje
Hotele clasice au un preț mai mic și dispun de o capacitate mare de funcționare, fiind recomandate în spații mari unde se gătește intens. Hotele clasice dispun și de un burlan de evacuare. Acestea dispun de următoarele avantaje: evacuarea eficientă a aerului cald, capacitate mare de absorbție sau posibilitatea folosirii unor filtre ce se pot spăla la un anumit interval de timp.
Hotele moderne, încorporabile, cu telescop, sunt utile atunci când spațiul nu permite amenajarea uneia clasice. Mai ales dacă este vorba de adâncime sau designul încăperii, care impune camuflarea acesteia. Acestea sunt “ascunse” în mobilier și sunt trase afară doar când se gătește. Variantele moderne de hote, încorporabile, nu mai au acel burlan de evacuare ceea ce aduce cu sine niște avantaje notabile:
- Pot fi montate oriunde în încăpere;
- Se instalează ușor, fără să fie necesară o gaură în perete;
- Sunt estetice.
Dezavantaje
Hotele clasice cu burlan prezintă aceste dezavanatje:
- Montare dificilă;
- Poziționarea lor doar aproape de un perete exterior, pentru a putea fi montat burlanul îm mod adecvat;
- Control mecanic și aspectul estetic mai puțin plăcut, pentru cei cu viziuni moderne asupra spațiului de gătit.
Hotele moderne, fără burlan, au însă alte dezavantaje:
- Eficiență mai mică deoarece nu elimină aerul cald;
- Au o capacitate de absorbție mult mai mică;
- Dispun de afișaj, control electronic și componente încorporate, ceea ce le face mult mai scumpe.
Evident că prețul lor este unul mult mai mare, atât la achiziție, cât și la întreținerea pe parcursul utilizării sale.
Vă dorim spor la cumpărături!