Unul dintre cele mai cunoscute și utile aparate electrocasnice în orice bucătărie este aragazul. Mai clasic sau mai modern, aragazul a fost alături de consumatori încă din momentul inventării sale în 1826, fiind martorul tăcut al celor mai extraordinare aventuri culinare a miilor de generații de oameni.
Imagine | Nume | Evaluare | Verificați prețul | Verificați prețul | |
1 din 10 | ![]() | 5.0 | |||
2 din 10 | ![]() | 4.9 | |||
3 din 10 | ![]() | 4.8 | |||
4 din 10 | ![]() | 4.7 | |||
5 din 10 | ![]() | 4.7 | |||
6 din 10 | ![]() | 4.6 | |||
7 din 10 | ![]() | 4.5 | |||
8 din 10 | ![]() | 4.4 | |||
9 din 10 | ![]() | 4.3 | |||
10 din 10 | ![]() | 4.2 |
Toți știm cum trebuie să arate un aragaz, dar oare știm cum trebuie să fie un aragaz ieftin și bun atunci când vrem să-l cumpărăm. De aceea, ne-am gândit să venim în ajutorul celor care studiază ofertele de aragazuri disponibile pe piață pentru a alege cel mai bun aragaz de bucătărie. Care sunt detaliile tehnice care contează în alegerea unui bun aragaz, vă prezentăm în continuare:
Caracteristicele importante ale unui aragaz bun
Dimensiunea
Alegerea celui mai bun aragaz pentru oricine trebuie să țină cont de dimensiunea spațiului unde va fi plasat, dar și de volumul de gătit din familia respectivă. Modelul clasic de aragaz este cel cu 4 ochiuri și cu două lățimi standart: de 50 și 60 centrimetri, la care se mai adaugă 10 centrimetri ca spațiu de siguranță până la mobilier.
Aragazurile de pe piața comercială sunt confecționate din două tipuri de materiale: de inox și din tablă vopsită. Diferența dintre cele două nu este doar de calitate, ci și de preț. Dacă vreți să achiziționați cel mai bun aragaz atunci ar trebui să investiți într-un model de inox, mai solid, mai aspectos și cu o durată mai lungă de folosire.
Numărul de arzătoare
Modele de aragazuri existente pe piață pot fi cu 2 sau cu 4 arzătoare, de diferite mărimi. Cele din urmă sunt cele mai des achiziționate de consumatori, deoarece permit gătirea la diverse intensități pe gustul tuturor:
- 1 arzător mic destinat încălzirii sau pentru recipiente mici;
- 2 arzătoare de dimensiuni medii, utilizate cel mai des pentru gătit;
- 1 arzător mare, cu volum și intensitate mare de căldură.
Tipul de cuptor
Cea mai importantă componentă a unui aragaz rămâne cuptorul. Atunci când vreți să alegeți dintre multele modele de cuptoare, orientați-vă în funcție de necesitățile dumneavoastră practice și funcționale. Cuptoarele pot fi de două tipuri: simplu – cu un singur compartiment și dublu – cu două spații cu setări unice de gătire. De asemenea, cuptoarele au mai multe opțiuni foarte importante de care este recomandat să țineți cont:
- Iluminarea interioară cu ajutorul unui bec ce transformă gătitul într-o experiență relaxantă;
- Rotisorul – este un accesoriu util pe placul celor care vor să prepare carnea în acest fel;
- Timerul – cea mai folositoarea opțiune la preparea produselor la cuptor care-ți indică exact timpul scurs; cu ajutorul său preparatele culinare nu se mai ard și nici nu trebuie să stați lângă aragaz;
- Aprinderea electrică – elimină folosirea unei surse de aprindere exterioară tot pentru creșterea confortului consumatorului.
Opțiuni și funcțiuni suplimentare
Alegerea celui mai bun aragaz implică și verificarea opțiunilor suplimentare ale acestuia, deloc de neglijat, deoarece aragazul își sporește astfel utilitatea:
- Sistem de siguranță – atât pentru plită cât și pentru cuptor, extrem de util mai ales dacă avem copii mici prin preajmă pentru a evita accidentele nedorite; sistemul de siguranță se activează și în cazul scurgerilor accidentale de gaze;
- Autocurățare – pirtolitică prin producerea de temperaturi foarte mari de 500 de garde celsius ce transformă resturile alimentare în cenușă sau cu ajutorul aburului ce îndepărtează depunerile foarte ușor, fără substanțe de curățare și fără frecare.
- Control tactil – ce asigură efectuarea tuturor operațiunilor de pe ecranul de contor, fără butoane sau alte; aspectul estetic al aragazului este astfel mult înbunătățit față de modelele clasice;
- Gătirea cu infraroșu – ce poate reduce timpul de preîncălzire cu până la 20% păstrând preparatele gătire suculente și pline de savoare;
- Tehnologia Smart încorporată în cuptorul aragazului – ce oferă informații legate de funcționarea aragazului direct prin Wi-Fi, la tableta sau telefonul mobil al proprietarului.
- Cuptoarele cu convecție – ce folosesc ventilatoare pentru a spirijni circulația aerului cald în interiorul cuptorului pentru prepararea unformă a preparatelor.
Modele de aragaze
Cunoscând caracteristicile de bază ale unui aragaz de calitate, vă prezentăm acum cele patru modele de aragaze existente pe piața comercială, cu avantajele şi dezavantajele fiecărui model:
Aragaz cu cuptor pe gaz

Acest model este cel mai popular model de aragaz deoarece are o funcţionalitate independentă de curentul electric, în orice colţ de lume. În plus, prin racordarea lui la electricitate, aragazul cu cuptor pe gaz poate beneficia de multe funcţiuni suplimentare disponibile, precum iluminarea cuptorului, aprinderea electrică sau temporizatorul. Popularitatea lor mare se datorează preţului mic şi fiabilităţii lor mare, oferind în acelaşi timp acelaşi grad de siguranţă ca orice model modern de aragaz.
Aragaz electric cu cuptor electric,
Este cea mai indicată alegere în zonele unde nu există branșament la gaze. Aragazul electric are numeroase avantaje: vă scapă de:
- stresul cumpărării şi înlocuirii buteliei,
- grija mirosului de gaz în casă,
- grija pierderilor de gazelor sau alte detalii tehnice de acest fel.
Punctele mai slabe ale acestui model sunt:
- timpul relativ lung necesar pentru atingerea punctului maxim de încălzire şi
- preţul, puțin mai mare decât în cazul aragazului cu cuptor pe gaz.
Aragaz mixt cu plita pe gaz şi cuptor electric
Acest model de aragaz devine tot mai popular printre consumatori deoarece permite utilizarea acestuia atât pe curent, cât şi pe gaz în funcţie de necesităţi. Astfel sunt eliminate situaţiile neplăcute produse de vreo pană de curent sau vreo defecţiune tehnică la transmiterea gazului.
Aragaz cu inducţie.
Este modelul cu cea mai rapidă procesare a alimentelor, cu principii de funcţionare extrem de eficiente şi cu estetică net superioară celorlaltor modele. Punctele sale slabe sunt preţul mare şi necesitatea utilizării doar a anumitor tipuri de vase, compatibile cu inducţia.
Spre deosebire de alte aparate electrocasnice, alegerea celui mai bun aragaz implică în primul rând alegerea modelui potrivit din cele patru mari categorii disponibile, în funcţie de nevoile şi bugetul fiecăruia. Odată realizată această alegere, detaliile tehnice şi de funcţionalitate devin secundare fiind deja incluse în modelul de bază.
Având acuma aceste informații relevante nu mai rămâne decât să vă înarmați cu rabdare și să faceți cea mai inspirată alegere. Cel mai bun aragaz pentru dumneavoastră este la un pas distanță.