AcasăGhiduriCele mai bune aspiratoare - Top 2025

Cele mai bune aspiratoare – Top 2025

Aspiratorul este unul dintre aparatele electrocasnice absolut indispensabile și fiecare casă are nevoie de unul. Tocmai de aceea, alegerea unui aspirator bun este o sarcină mult mai dificilă decât pare la prima vedere.

Imagine
Nume
Evaluare
Verificați prețul
Verificați prețul
1 din 10
Aspirator fara sac Miele Blizzard CX1 PowerLine SKRF5
5.0
2 din 10
Electrolux Pure D8 PD82-ANIMA
4.9
3 din 10
Bosch BWD421PET
4.8
VERIFICAȚI PREȚUL pe badabum.ro
4 din 10
Philips PowerPro Expert FC9744 09
4.7
5 din 10
Philips PowerPro Compact FC9334 09
4.7
6 din 10
Rowenta RO4881EA
4.6
7 din 10
Karcher WD 4
4.5
8 din 10
Heinner HVC-MBL1400-V2
4.4
VERIFICAȚI PREȚUL pe pcgarage.ro
9 din 10
Heinner HVC-V750BL
4.3
VERIFICAȚI PREȚUL pe badabum.ro
10 din 10
Samsung VCC43Q0V3B
4.2
VERIFICAȚI PREȚUL pe pcgarage.ro

Aspirarea casei este o activitate repetitivă și enervantă dar în același timp obligatorie. Un aparat bun simplifică mult lucrurile și-ți face viața mai ușoară, așa că merită să investești în unul de calitate. Cum găsești însă opțiunea potrivită, având în vedere că pe piață sunt atât de multe modele diferite ca tehnologie și preț?

E normal să fii derutat, magazinele de electrocasnice oferă numeroase opțiuni și pe internet ești asaltat de oferte de aspiratoare care de care mai tentante. Nu face însă greșeala să cumperi un model ieftin ca să scapi de o grijă sau să iei pur și simplu un aparat de firmă fără să te documentezi în prealabil. Există foarte multe aspiratoare bune dar nu toate sunt potrivite și pentru nevoile tale personale, în acest articol îți punem la dispoziție informațiile de care ai nevoie ca să faci alegerea corectă.

Îți vom prezenta avantajele aspiratoarelor moderne, diferitele tipuri de pe piață și tehnologiile folosite de fiecare dintre ele. Vom discuta și despre opțiunile și accesoriile cu care vin cele mai bune aspiratoare și te vom ajuta cu sfaturi practice de folosire și întreținere optimă. Noile reguli impuse în acest an de Uniunea Europeană vor aduce schimbări importante pe piață, vom vedea care sunt acestea și dacă este cazul să te grăbești. Până la urmă, cel mai bun model este cel care răspunde cel mai bine cerințelor tale specifice, asta contează cel mai mult.

Majoritatea oamenilor din ziua de azi folosesc aspiratoare pentru că avantajele lor sunt evidente, există totuși și posibilitatea să faci curat în mod clasic, folosind o mătură cu făraș. Dacă totuși mai ai îndoieli, sunt multe motive pentru care ar trebui să-ți cumperi cât mai repede un aspirator.

Chiar și un aspirator la preț mic este mult mai eficient decât mătura și colectează toate tipurile de resturi, inclusiv lichide. Spre deosebire de mătură, care de fapt plimbă praful dintr-o parte în alta, aspiratorul adună mizeria.

Este mult mai simplu să dai cu mopul după ce ai aspirat pentru că o mare parte a murdăriei a fost deja eliminată. Aspiratorul nu face doar curat ci îți protejează și sănătatea prin îmbunătățirea calității aerului pe care îl respiri. Praful care zboară prin casa ta este plin de microbi care provoacă alergii, boli de respirație și multe alte probleme.

Principalul avantaj este însă rapiditatea. Dacă ai o locuință mică te poți descurca poate cu mătura dar în una mare durează ore până reușești să o cureți în acest mod. În plus, covoarele și mocheta din casă rezistă mai bine în timp dacă sunt aspirate constant, ceea ce îți aduce economii importante.

Prima alegere pe care trebuie să o faci atunci când cumperi un aspirator pentru acasă este între un model clasic cu sac și un aspirator fără sac. Modelele clasice adună murdăria într-un sac din interiorul aparatului. Sacul poate fi de unică folosință, care se aruncă la gunoi când se umple, sau unul mai rezistent care se poate goli și refolosi. Tehnologia cu sac este mai igienică pentru că este mai simplu de curățat fără ca praful din interior să ajungă din nou în casă. Înlocuirea sacului reprezintă însă un cost în plus și este o permanentă bătaie de cap să găsești unul compatibil. În plus, performanța aspiratorului scade atunci când sacul este aproape plin.

Aspiratoarele ieftine sunt de multe ori fără sac și folosesc un filtru care oprește murdăria în interior sau un efect ciclonic pentru a o depozita într-un cilindru de plastic. Acest recipient este transparent, așa că poți să vezi cu ușurință când se umple dar și ce fel de obiecte se adună în el, un aspect foarte util în situația în care ai aspirat din greșeală obiecte mici de valoare. Principalul dezavantaj al acestei tehnologii este că trebuie să cureți manual cilindrul, o operațiune murdară în care riști să împrăștii o parte a conținutului.

Va trebui apoi să alegi între un aparat normal și un aspirator vertical. Acestea din urmă sunt foarte potrivite pentru spații extinse și au de obicei capete mai largi, care permit o curățare mai rapidă.

Aspiratoarele verticale sunt excelente pentru persoanele care au probleme cu spatele pentru că nu trebuie să te apleci ca să le folosești, spre deosebire de cele normale. Aparatele verticale nu pot însă curăța zone mai greu accesibile, cum ar fi colțuri sau spațiile de sub mobilă. Un alt dezavantaj de care trebuie să ții cont este că sunt mai dificil de depozitat.

O categorie specială este aspiratorul industrial. Acestea sunt modele foarte scumpe, proiectate pentru utilizare intensivă pe termen lung de către firme de curățenie sau personalul hotelier. Sunt mult mai rezistente și eficiente decât cele normale și multe dintre ele folosesc o tehnologie diferită, care se bazează pe un amestec de detergent lichid care este mai întâi injectat în covoare și apoi extras cu ajutorul unui motor foarte puternic. Există și aparate de acest tip pentru acasă, care au de regulă un preț ridicat.

O altă versiune specializată este aspiratorul auto. Aparatele de acest fel au dimensiuni mici și sunt folosite pentru a curăța interiorul unui autoturism, cu o formă alungită și un cap flexibil care ajunge în toate colțurile caroseriei. Aspiratoarele auto sunt alimentate de baterii de unică folosință sau reîncărcabile. Ele pot fi utilizate și în casă pentru spații greu accesibile dar au devenit destul de rare în ultimii ani, pentru că puțini șoferi își mai spală siguri mașina.

Tehnologiile moderne au dus și la apariția unor modele noi, care trebuie tratate separat. Aparatele fără fir simplifică mult curățarea locuinței pentru că nu mai trebuie să le scoți și să le bagi în priză de fiecare dată când intri în altă cameră. Ele vin cu un încărcător și au de regulă dimensiuni reduse, ceea ce înseamnă că pot fi manevrate mai ușor dar și o putere mai mică a motorului.

În sfârșit, ultima modă din domeniu este aspirator robot. Aceste aparate sunt autonome și se plimbă singure prin casa ta atunci când le programezi să facă asta, pe baza unui traseu metodic sau decis de inteligența artificială care le controlează. Evident, au un preț mare și nu pot înlocui în totalitate modelele clasice, dar reprezintă o opțiune bună dacă ai mulți bani și o casă cu spații deschise.

Începând din septembrie 2017, Uniunea Europeană a impus reguli mai stricte care trebuie respectate de toate aspiratoarele comercializate pe teritoriul blocului comunitar. Să vedem pe scurt care sunt acestea, pentru că presa de la noi nu le-a discutat aproape deloc.

O reglementare mai veche, introdusă în 2014, a stabilit un sistem de gradare a aspiratoarelor în funcție de eficiență și consumul de energie, cu note de la A (cel mai bun) la G (cel mai slab).

Clasificarea s-a dovedit destul de inutilă, mai ales pentru că fabricanților li s-a permis să facă singuri testele și astfel să manipuleze rezultatele.

Noile reguli merg mai departe și interzic total aparatele cu o putere mai mare de 900 de wați pentru uz casnic. Ofertele de aspiratoare din magazine mai includ însă pentru un timp modele mai puternice, de dinaintea impunerii acestei reguli. Este deci o idee bună să te grăbești să cumperi un aspirator cu un motor mare, înainte să dispară de pe piață?

Noi credem că nu. Puterea motorului nu are de fapt nici o importanță, contează doar cea de sucțiune. Noile reguli vor forța producătorii să lanseze aspiratoare mai eficiente, care să curețe la fel de bine ca cele vechi deși au motoare mai mici, cu un consum de energie redus.

Un aspirator ieftin și bun are de cele mai multe ori comenzi deosebit de simple: un buton de pornire, altul care trage firul în interiorul aparatului și unul care reglează puterea motorului. Nu este însă o regulă, unele modele combină butonul de start cu reglajul de putere iar altele au putere fixă care nu se poate modifica. Modelele mai scumpe dispun de comenzi sofisticate, cu programe pentru toate tipurile de suprafețe. Există desigur și aparate inteligente, care se conectează la aplicații de mobil prin Bluetooth și oferă diverse funcții suplimentare.

Este important să verifici și accesoriile cu care vine aspiratorul tău. Multe aspiratoare la ofertă nu includ nici un element în plus, fapt care le limitează mult utilitatea. O să ai nevoie de mai multe capete de dimensiuni diferite pentru a putea ajunge în toate cotloanele casei tale. Unele aparate includ un cap rotativ, care este foarte util la curățarea covoarelor, iar altele au în pachet mai mulți saci de rezervă care te scapă de o grijă pe viitor. Nu uita nici de manual, dacă acesta lipsește sau nu este tradus în română înseamnă că aparatul nu este de calitate sau a fost importat pe căi dubioase.

Indiferent dacă ai un model din topul aspiratoarelor sau unul ieftin, este foarte important să îl întreții și să-l folosești corect. Principalul aspect la care trebuie să fii mereu atent este schimbarea sacului: dacă acesta e plin afectează grav eficiența motorului. Dacă ai un aspirator cu sac de unică folosință, asigură-te că ai mereu la dispoziție măcar unul de rezervă, altfel poți avea surpriza să nu poți folosi aparatul în timp ce cauți sacul prin magazinele de electrocasnice. Montarea incorectă a sacului este o altă problemă comună care reduce puterea motorului și face ca o parte a prafului să ajungă iar în casă.

Se poate întâmpla ca aspiratorul tău să nu mai tragă brusc, aproape de fiecare dată este vorba de un obiect care a înfundat traseul. Dacă un aspirator profesional are funcții de deblocare automată, în cazul celor casnice va fi nevoie să faci asta chiar tu. Ca să nu ajungi aici, ai grijă că nu rămână obiecte de dimensiuni prea mari pe suprafețele pe care le aspiri, cel mai frecvent e vorba de monede, șosete sau ambalaje de plastic. Dacă totuși s-a înfundat aspiratorul, desfă-l în bucăți și verifică metodic capul și tubul până când găsești obiectul blocat.

Ca să ai o casă curată, este bine să-ți faci un program strict de curățenie și să aspiri la intervale regulate de timp. Împarte fiecare suprafață în mai multe sectoare pe care să le aspiri metodic, nu uita că trebuie să treci de mai multe ori peste același loc. O tehnică utilă pentru îndepărtarea firelor de păr și a altor gunoaie dificile este să abordezi locația respectivă din direcții diferite. Aspiratorul nu poate face totuși minuni, dacă ai pete pe covor va trebui să le cureți manual sau cu ajutorul unui aparat cu aburi.

Documentează-te cât mai mult înainte să cumperi și citește păreri despre aspiratoare și recenzii de pe internet. Dacă ți-ai făcut bine temele, va fi mult mai ușor să alegi un model atunci când ajungi la magazin, chiar dacă sunt foarte multe aspiratoare acolo. Pe cele mai multe dintre ele le poți ignora din start, ca să compari în liniște doar cele câteva aparate care se potrivesc cerințelor tale. Nu uita de unele aspecte mai puțin vizibile: care este perioada de garanție? Cât costă sacii de rezervă pentru aparatul respectiv? Se găsesc saci în comerț sau doar la reprezentanță, poți folosi și unii universali?

Ca să fim siguri că alegi cel mai bun aspirator, îți mai oferim câteva sfaturi utile. Magazinele afișează la vedere puterea motorului și clasa energetică, nu te lăsa păcălit de aceste detalii care contează destul de puțin. Un aparat de calitate cu putere mică este mult mai bun decât unul ieftin cu un motor mare și te ajută să plătești mai puțin la factura de curent. Nu cumpăra niciodată un aspirator fără să-l vezi și chiar să-l testezi înainte. Este foarte util să te joci puțin cu brațul flexibil și să verifici modul în care se ajustează, un braț prea scurt sau prea lung este extrem de incomod.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

RELATED ARTICLES

Most Popular