AcasăGhiduriFlexibilitate 2.0: Când, unde și cum muncim acum

Flexibilitate 2.0: Când, unde și cum muncim acum

Când vorbim despre flexibilitate la locul de muncă, un punct de cotitură în creșterea popularității sale de astăzi a fost, în mod ciudat, tocmai recenta pandemie de COVID-19. A clătinat culturile companiilor rigide și a forțat la maleabilitate. A schimbat normele spațiilor de lucru și a rescris modul în care lucrăm. A făcut normalitate din adaptabilitate.

13,6% dintre angajații care au decis să plece dintr-o companie ar reconsidera alegerea dacă ar putea să aibă un program de lucru mai flexibil, în timp ce, pentru 43,7% dintre respondenții generației Z, cel mai important este să poată lucra de acasă. Sunt doar câteva dintre concluziile celor mai recente studii eJobs. Dar flexibilitatea la job nu înseamnă doar atât.

Tranziția în masă – și forțată – la munca de la distanță a schimbat normele stabilite de ani de zile cu privire la spațiul din care se poate lucra și a dat managerilor un test rapid din flexibilitate. Cu toate astea, flexibilitatea reală este mult mai mult decât opțiunea de a lucra de la distanță sau de a avea un program de lucru flexibil. Includerea unei politici privind munca la distanță este folositoare, dar insuficientă pentru a răspunde cu adevărat nevoilor reale ale oamenilor din echipa ta. Iar asta a făcut ca acum, post-pandemie, ca opiniile limitate și abordările stricte ale companiilor să nu mai fie la fel de ușor tolerate, iar oamenii să fie mult mai dispuși să renunțe la locul de muncă în lipsa unei flexibilități personalizate.

E timpul ca organizațiile să regândească complet conceptul de flexibilitate. Pandemia poate că s-a încheiat, însă percepția oamenilor asupra felului în care se poate face munca s-a schimbat complet și iremediabil. Angajații de azi solicită flexibilitate adaptată nevoilor lor specifice, precum echilibru între viața profesională și viața privată, prioritizarea sănătății fizice și emoționale sau mai mult timp pentru îngrijirea familiei. Iar managerii joacă acum un rol cheie în personalizarea flexibilității și se văd nevoiți să lucreze îndeaproape cu departamentul de HR pentru a dezvolta soluții unice și creative pentru fiecare dintre oamenii din echipele lor.

Ce se întâmplă dacă n-o fac? 

Riscă să piardă oameni importanți și să nu mai atragă talente cheie. Pentru că, la fel cum am mai menționat, 13,6% dintre angajații care au decis să plece dintr-o companie ar fi dispuși să n-o mai facă dacă ar avea parte măcar de o flexibilizare a programului de lucru. Iar, conform unui sondaj Adobe efectuat în decembrie 2022, Gen Z nici nu ia în calcul o ofertă de job dacă nu oferă măcar un echilibru bun între viața profesională și cea privată.

Valoarea flexibilității este din ce în ce mai clară și mai mare, iar liderii, dacă doresc cu adevărat să satisfacă nevoile angajaților, ar fi ideal să se adapteze și să regândească, rând pe rând, când, unde și cum pot să lucreze echipele lor de acum înainte. Conform unui studiu McKinsey efectuat în aprilie 2022:

CÂND

3 din 4 angajați – fie la birou, hibrid sau la distanță – au raportat că a avea control asupra momentului în care lucrează a fost un factor cheie care le-a influențat decizia de a accepta postul actual. Pentru a stabili o relație de lungă durată cu angajații, e important ca organizațiile să nu mai impună ore fixe, să accepte tiparele de productivitate ale oamenilor, dar și să găsească modalități de a reseta așteptările privind disponibilitatea 24/7 a acestora. Încrederea este noua monedă de schimb. Încrederea că munca va fi făcută în timpul stabilit, chiar dacă unii vor începe ziua de muncă la 10 și alții la 7 sau unii vor închide laptopul la 16 și alții nici după 19. Oamenii își vor adapta astfel programul de lucru la propriul stil de lucru și vor avea suficient timp și energie și pentru responsabilitățile personale și bunăstarea lor. Ca aceștia să-și stabilească propriile zile și ore de lucru, însă, va fi totuși nevoie de un preaviz suficient de mare cu privire la orele suplimentare și schimbările de program și o metodă eficientă de contorizare colectivă a acestora. Astfel, munca rămâne în continuare previzibilă și interacțiunile cu echipa nu devin deficitare, chiar dacă fiecare om în parte ar avea un program de lucru diferit.

UNDE

9 din 10 angajați care au revenit pe piața muncii după o pauză au menționat alegerea locului din care să muncească drept un factor foarte important, indiferent dacă postul lor era unul de birou, la distanță sau hibrid. În prezent, spațiul dedicat muncii încă este un subiect sensibil pentru angajatori și este întocmai elementul cel mai înrădăcinat în modul în care companiile văd flexibilitatea și în lipsa căruia devin rigide. Oamenii nu au nevoie de un spațiu îngrădit în care să lucreze, le este de ajuns spațiul mental. O gură de cafea și un birou comod te introduc instant în starea de muncă, indiferent de unde se află acestea. Pentru că nu locul, ci felul în care este prestată munca aduce rezultate. Deși tendința în 2023 este de a readuce oamenii la birou, pentru a atrage candidații potriviți, poate deveni un avantaj competitiv major acest tip de flexibilitate. Oferă libertatea de a alege de unde să lucrezi!

CUM

3 din 5 angajați de la birou și 4 din 5 angajați hibrid sau de la distanță au spus că a avea control asupra modului în care își desfășoară activitatea a jucat un rol pivotal în acceptarea ofertei de muncă. Companiile ar putea să-și privească oamenii din echipe asemenea unor șoferi. Pentru că aceștia, atâta timp cât sunt lăsați „la volan”, sunt capabili să controleze și singuri nivelul de muncă zilnic sau săptămânal. Ar trebui lăsați, de asemenea, și să-și dozeze volumul de muncă și să decidă cum să-și îndeplinească sarcinile. De ce? În primul rând pentru că fiecare individ în parte este conștient de limitele sale și știe în ce perioade ale zilei sau săptămânii este mai productiv și în ce perioade ar putea da un randament ceva mai mic și, în al doilea rând, pentru că atâta timp cât îi revine controlul, un lucru e cert: rezultatul final va fi unul de calitate, pentru că produsul va fi lucrat în parametrii stabiliți după bunul plac. Batem aceeași monedă și aici: încrederea. Abia după (și doar dacă se constată că mai este cazul!) se poate recurge la mici îngrădiri.

Îndreptar de flexibilitate

  • Work-from-home

Stil de lucru de la domiciliu ce permite oamenilor să-și concentreze munca în jurul altor aspecte ale vieții, în loc să-și planifice viața în jurul muncii. Membrii echipei colaborează prin intermediul platformelor online, atât în scris, cât și video, iar unul dintre cele mai mari avantaje este lipsa navetei zilnice, care ocupă timp ce poate fi folosit pentru alte sarcini sau treburile casei.

  • Hibrid

Un model de lucru hibrid permite combinarea locurilor de unde se lucrează, de acasă + de la birou. De exemplu, companiile pot implementa politici care cer angajaților să se prezinte la birou o dată sau de două ori pe săptămână, iar angajații pot lucra apoi de la distanță în celelalte zile.

  • Program și spațiu de lucru standard

Oricât de largi setezi limitele flexibilității, nu uita să păstrezi și să încurajezi și stilul „standard” de muncă. Unii oameni nu pot fi productivi acasă și preferă să lucreze de la birou. Iar asta nu este absolut nicio problemă.

  • Program de lucru flexibil

Angajații își pot selecta după bunul plac începutul și sfârșitul zilei de lucru și pauzele, în funcție de orele de bază stabilite. Dacă programul este 9-18, angajatorii pot pune la dispoziție o fereastră de 2-3 ore în jurul orelor de bază pentru începerea și terminarea muncii. Astfel, angajații pot începe programul de la 8, 9 sau 10 și pot încheia la 17, 18 sau 19.

  • Posturi flexibile

Doi sau mai mulți angajați împărtășesc un singur rol, astfel încât să poată lucra cu normă parțială, în timp ce rolul este acoperit cu normă întreagă. Este ideal pentru situațiile în care proiectele sunt prea complexe pentru un singur angajat sau în cazul în care anumite sarcini au un deadline scurt.

  • Săptămâna de lucru de 4 zile

Permite angajaților să lucreze același număr de ore în mai puține zile. Comprimarea săptămânii de lucru oferă lucrătorilor mai multă flexibilitate pentru a îndeplini alte sarcini în timpul zilei suplimentare libere sau să se bucure de weekenduri de trei zile, fie cu lunea, fie cu vinerea libere.

  • Concediu nelimitat

Angajaților nu li se atribuie un număr stabilit de zile libere plătite la începutul anului. În schimb, aceștia au libertatea de a-și lua concediu atunci când este necesar, atâta timp cât acest lucru nu perturbă în niciun fel calitatea muncii.

Ce câștigi dacă mizezi pe flexibilitate

Introducerea la locul de muncă a politicilor ce pun accent pe flexibilitate oferă numeroase beneficii atât angajatorilor, cât și angajaților:

  • eficientizarea costurilor

Principalul cost suplimentar ușor de eliminat cu ajutorul flexibilității, atât pentru angajat, cât și pentru angajator, atât financiar, cât și din punctul de vedere al timpului: naveta. De asemenea, costurile directe care contribuie la menținerea unui angajat la birou, inclusiv utilizarea internetului și cheltuielile generale ale biroului, sunt reduse semnificativ dacă se lucrează de acasă sau cu ore de birou limitate.

  • ridicarea nivelului de retenție

Chiar și utilizarea ocazională a metodelor flexibile de lucru îmbunătățește semnificativ satisfacția față de locul de muncă, iar cu cât oamenii din echipa ta sunt mai mulțumiți și mai implicați, cu atât sunt mai mici șansele ca aceștia să-și caute de lucru în altă parte sau să accepte ofertele pasive pe care le primesc. Când oferi un loc de muncă flexibil, contribui la prevenirea și reducerea fluctuației de personal și a costurilor suplimentare ale recrutării periodice.

  • ridicarea nivelului de recrutare

Când te promovezi drept militant al programului de lucru flexibil și al echilibrului dintre viața profesională și viața privată, devii un angajator atractiv. Părinții sau persoanele care locuiesc într-o zonă mai îndepărtată simt că au posibilitatea de a aplica fără teama de a fi trecuți cu vederea. Reducând grijile legate de respingere, atragi persoane care pot fi de o valoare reală pentru compania ta, indiferent de situația lor personală.

  • accesul la o plajă globală de talente

Poate că talentul cheie pentru echipa ta locuiește în jumătatea cealaltă a lumii. Atâta timp cât ai tehnologia necesară pentru a lucra în întregime digital și introduci flexibilitatea la locul de muncă, aceasta îți aduce la pachet și acces la o plajă foarte largă și diversă de talente.

  • promovarea diversității

Echipele diverse sunt dovedite a fi mai productive și mai creative. Când dai acces la flexibilitate în lucru, părinții, persoanele cu dizabilități fizice sau cei care pur și simplu nu pot lucra într-un birou tradițional își pot oferi aptitudinile, perspectivele și ideile din confortul propriului spațiu.

  • echilibru mai bun între muncă și viața personală

Atunci când li se oferă opțiuni flexibile de muncă, oamenii sunt capabili să-și îndeplinească și alte numeroase treburi și/sau hobby-uri în afara muncii, cum ar fi să urmeze o formă de învățământ sau cursuri/traininguri, să aibă grijă de membrii familiei, să facă mișcare etc.

  • îmbunătățirea moralului la job

Când oamenii au un echilibru mai bun între viața profesională și viața privată, inevitabil devin mai fericiți și mai împliniți în viața lor personală. Iar o creștere a nivelului de fericire la nivel personal are rezultate directe și pe plan profesional.

  • creșterea productivității și eficacității

În locul de muncă modern de astăzi, spațiile comune și birourile deschise pot distrage atenția pentru unii oameni. În spațiul propriu, pe de altă parte, oamenii devin mai productivi și-și folosesc eficient timpul pentru a se concentra asupra muncii.

  • promovarea autonomiei și independenței

Flexibilitatea la locul de muncă pune controlul și autoritatea în mâinile angajatului. El își stabilește programul, cât, cum și unde și când lucrează. Un astfel de control crește moralul și încrederea în sine și îi face mai concentrați și dedicați muncii lor.

  • eliminarea presiunii

Presiunea negativă pe care o pot resimți oamenii la birou duce la epuizare și burnout, iar flexibilitatea la locul de muncă le oferă șansa să-și aleagă când să lucreze. Astfel, atunci când simt că riscă să se epuizeze, tot ce trebuie să facă este să se odihnească și să reia când se simt mai bine, nu să mimeze munca sau să se forțeze peste limite.

RELATED ARTICLES

Most Popular