HomeNoutatiCum e oferta de angajare la stat în 2023 față de 2022

Cum e oferta de angajare la stat în 2023 față de 2022

Dacă ești mereu atent la oferta de joburi și de beneficii atât în mediul privat, cât și în cel de stat, acest articol este pentru tine. Anul acesta sectorul de stat a câștigat teren față de anul trecut, la numărul de joburi disponibile, deși se confruntă și cu înghețarea angajărilor. Află cum a fost situația în primul semestru din 2023 la capitolul locuri de munca la privat – locuri de munca la stat, dar și care sunt cei mai activi angajatori la nivel național!

Instituțiile de stat au scos la bătaie aproape 14.000 de locuri de muncă în primele șase luni ale anului, potrivit datelor jobradar24.ro, cel mai mare agregator de joburi din mediul privat și de stat din România, dezvoltat de eJobs.ro. 9 din
10 sunt funcții de execuție și puțin peste 800 sunt funcții de conducere. Comparativ, sectorul privat a avut aproximativ 200.000 de poziții noi, deschise în același interval de timp pe eJobs.ro.

„Chiar dacă anul acesta a avut loc o blocare neașteptată a angajărilor din sectorul de stat, anunțată de autorități în luna mai, în continuare, suntem peste nivelul lui 2022, când au fost postate, la nivelul întregului an, circa 12.000 de poziții în aparatul de stat. Sigur că aici există mențiunea că, de la această măsură, au fost excluse sistemul sanitar și de învățământ, unde încă se pot face angajări”, spune Bogdan Badea, CEO al uneia dintre cele mai mari platforme de recrutare din România

Instituțiile cu cele mai multe locuri de munca la stat

Cele mai multe locuri de muncă vacante, respectiv 8.500, au aparținut instituțiilor locale, fiind urmate de primării, care primesc o categorie separată și care au cumulat aproape 2.000 de poziții deschise în prima jumătate de an. Urmează instituțiile județene, cu 1.500 de posturi și instituțiile naționale cu 827 de posturi care au fost vacante din
ianuarie și până la 1 iulie. Unitățile militare au căutat să angajeze 628 de oameni, în timp ce Guvernul și ministerele au scos doar 125 de posturi în piață.

Județele cu cele mai multe joburi la stat

Cea mai mare nevoie de personal a fost în București și Ilfov (peste 2.900 de poziții deschise), urmate de Cluj (cu 894 de poziții), Iași (593), Constanța (545), Brașov (475) și Prahova (cu 447 de poziții). Au fost însă și județe în care numărul de oferte postate, de la începutul anului și până acum, a fost sub 100. În această categorie intră Brăilă, Bistrița Năsăud, Botoșani, Bacău, Buzău ori Călărași.

Instituțiile care vin cu cele mai multe oferte pentru candidați, la nivel național, sunt primăriile, școlile, spitalele, liceele / școlile profesionale / colegiile tehnice / colegiile naționale și universitățile. Mai mult de jumătate dintre posturi sunt full time, iar aproximativ 1.600 sunt sezoniere sau pe bază de proiect.

„Înghețarea angajărilor la stat a întors atenția unui număr mai mare de candidați către sectorul privat, care atrage,
lunar, peste 850.000 de aplicări. Acest lucru se întâmplă atât în orașele mari, dar și în orașele mici, unde statul continuă să fie un angajator cu oportunități limitate pentru candidați”, completează Bogdan Badea.

Aboneaza-te la newsletterul nostru

Ramai la curent cu ultimele informatii prin abonarea la newsletterul nostru!

RELATED ARTICLES

Aboneaza-te la newsletter

Ramai la curent cu ultimele informatii prin abonarea la newsletterul nostru

Most Popular