AcasăJoburiJoburi resurse umane: cum și de ce să-ți construiești o carieră în...

Joburi resurse umane: cum și de ce să-ți construiești o carieră în HR

Creativ, orientat spre rezultate, știe să comunice atât cu membrii boardului, cu angajații actuali sau cu colegii, cât și cu potențialii angajați. Acestea sunt doar câteva abilități pe care ar trebui să le dețină o persoană care vânează poziția ideală printre joburi resurse umane. Despre ce trebuie să cunoască viitorul omul de HR, cum poate să evolueze în domeniu și unde găsim joburi resurse umane, vorbim în continuarea articolului.

Angajații care ocupă HR jobs au cunoștințe de psihologie sau sociologie, iar dacă nu au terminat o facultate de profil pot învăța din mers noțiunile esențiale în cadrul diverselor cursuri sau traininguri.

Indiferent de activitatea pe care o desfășoară, fie că este vorba despre recrutare, evaluarea performanțelor sau motivarea angajaților sau de administrarea de personal, omul de HR trebuie să știe foarte bine să comunice și să transmită mesaje clare. 

În general, persoanele care ocupă joburi in HR știu câte puțin din mai multe domenii. Cunosc marketing pentru că trebuie să creeze cele mai bune anunțuri de angajare, dar și social media, pentru a le promova cu succes. Sunt flexibili, căci trebuie să se adapteze tuturor generațiilor, dar știu și cum să construiască employer branding-ul companiei în care lucrează. 

Joburi resurse umane: zona administrativă sau munca cu oamenii?

E important să deții un minim nivel de cunoștințe teoretice, dacă vrei să-ți cauți un job în HR, acestea te vor ajuta la elaborarea unor strategii, dar și la alinierea strategică a proceselor de resurse umane. Cât despre direcția în care să te orientezi, aceasta depinde foarte mult de ceea ce-ți place să faci. Spre exemplu, dacă te înțelegi bine cu cifrele, atunci poți alege joburi resurse umane în activitatea de salarizare sau administrare de personal. Dacă îți place să comunici cu oamenii și ești empatic, atunci zona de motivare și retenție ar fi potrivită pentru tine.

Cine este omul de HR și cu ce se ocupă el?

Domeniul HR s-a transformat destul de mult în ultimii ani. Dacă până acum câțiva ani munca omului din resurse umane era asociată cu serviciile de payroll, adică adeverințe sau acte adiționale, HR-ul de azi și-a direcționat atenția spre dezvoltarea oamenilor, dar și spre conturarea traseului lor profesional. Percepția angajaților a rămas însă aceeași, asta se observă și dintr-un studiu eJobs, realizat în urmă cu câțiva ani, care arată că 67% dintre angajați cred că departamentul de HR se ocupă doar de procesul de recrutare și evaluare a angajaților.

În realitatea, principalele activități ale celor care ocupă joburi in resurse umane se numără salarizarea, recrutarea, organizarea training-urilor pentru noii angajați. Responsabilitățile și sarcinile se schimbă când vine vorba de managerii departamentelor de HR, deoarece ei planifică strategia, dar concep și sistemul de salarizare și compensații. 

Joburi HR: Primii pași pentru o carieră de succes în HR?

Un program de internship în HR îți este la îndemână în orice moment, chiar dacă ești proaspăt absolvent sau lucrezi în alt domeniu și ai hotărât să te reprofilezi. Aceste internshipuri te vor ajuta să-ți faci intrarea în domeniu mai ușoară. Marius Marusca profesează în acest domeniu de aproape doi ani și este unul dintre tinerii care a intrat în domeniul HR printr-un program de internship. El a urmat cursurile Facultății de Economie și de Administrare a Afacerilor, secția Management, și a făcut practică la firma de recrutare Gi Group mai întâi în departamentul administrativ, apoi pe recrutare.

„Am mai avut joburi de vară, dar în departamentul de Resurse Umane mi s-a părut cu totul altceva. În timpul procedurii de recrutare, sunam oameni, vedeam cum decurg interviurile, învățam cum să mă raportez la ceilalți colegi și angajați”, spune Marius.

Există însă și persoane pe care experiențele din programele de internship le ajută să descopere că acest domeniu nu este pentru ele. „Am lucrat timp de o lună în recrutare, după care m-am reprofilat către marketing. Deși recrutarea mi-a fost prezentată în mod corect, nu era pentru mine. Bănuiesc că aveam nevoie de un loc în care să îmi revărs creativitatea și cineva a fost acolo și mi-a oferit această șansă”, își amintește Evelin Florea care a făcut un internship în cadrul companiei de recrutare Temps. 

Ce salarii se câștigă în HR

Un recruiter câștigă în medie 3.500 de lei net pe lună, în timp ce un HR Generalist are un venit, în medie, de 3.600 de lei net pe lună, potrivit platformelor de recrutare din România. 

„Joburile din resurse umane sunt atractive în special pentru tinerii la început de carieră, având în vedere că există o paletă largă de ramuri spre care se pot orienta. De la recruiter, HR trainee, până la HR Generalist sau specialist în salarizare. Deși salariile pentru începători nu sunt foarte mari, pe măsură ce aceștia acumulează experiență, veniturile cresc semnificativ. Totodată, câștigurile pentru pozițiile din resurse umane depind de domeniul în care lucrează compania angajatoare. Spre exemplu, în domeniul IT, un HR Generalist câștigă în medie 4.100 de lei net pe lună”, spune Roxana Drăghici, Head of Sales.

Poți să începi oricând să-ți construiești traseul în HR. Iar dacă ești hotărât, poți să începi cu o poziție de Junior Recruiter. Același lucru este valabil și pentru cei care lucrează în alte domenii și doresc să se reprofileze în HR.

Domeniul HR este unul dintre cele mai dorite de candidați, în special de cei care au abilități de comunicare și care iubesc să lucreze alături de oameni. Nu e foarte greu să-ți contruiești un traseu profesional în acest domeniu dacă vrei să descoperi lucruri noi și ești deschis pentru a învăța. Dacă ești hotărât să-ți începi o carieră în HR sau chiar să te reprofilezi iată ce joburi te așteaptă!

RELATED ARTICLES

Most Popular