Un loc de muncă într-un start-up poate să fie o provocare, însă, cu siguranță, și satisfacția pe care o resimți atunci când știi că ești una dintre persoanele care contribuie activ la dezvoltarea companiei este pe măsură. Descoperă care sunt avantajele și dezavantajele unui astfel de mediu de lucru.
Avantaje atunci când lucrezi într-un start-up
Deși primul instinct al celor care își caută un loc de muncă este să se îndrepte spre companii mari, nu ar trebui neglijate nici start-up-urile, deoarece acestea au un potențial mare de creștere și tind să țină pasul cu marile corporații.
Iată care sunt avantajele pe care le oferă un loc de muncă într-un start-up.
1. Dezvoltarea know-how-ului într-un ritm rapid
Fiind puțini angajați care lucrează pentru dezvoltarea afacerii, într-un start-up ai ocazia de a acumula multe cunoștințe într-un ritm alert, fie că înveți pe cont propriu, fie că ai un superior direct care te ghidează în diverse procese. Acest lucru este benefic deoarece te poate ajuta să te dezvolți pe parte profesională și să ajungi să stăpânești foarte bine sarcinile pe care le ai de făcut, ba chiar să îmbunătățești anumite procese în timp.
2. Oportunități de dezvoltare odată cu creșterea businessului
Businessul în fază de dezvoltare și acumularea de know-how sunt doi factori care, împreună, te pot ajuta să urci pe scara ierarhică a companiei, odată cu dezvoltarea ei. Chiar dacă la început există doar câteva poziții cheie care contribuie la desfășurarea activității, odată cu timpul, dacă start-up-ul se va dezvolta, acest lucru îți permite și ție să avansezi în carieră și să urci câteva trepte pe scara ierarhică a companiei pentru care lucrezi. Acest lucru este posibil în special dacă te regăsești printre primii angajați care au contribuit la dezvoltarea businessului încă din prima etapă de dezvoltare.
3. Beneficii salariale și extrasalariale competitive
Contrar opiniei populare, deși se află la început de drum, start-up-urile oferă salarii competitive pe piață. Motivul este unul simplu: cei mai mulți antreprenori caută să recruteze oameni bine pregătiți, cu experiență generoasă în domeniul lor de activitate, care să contribuie la ascensiunea companiei. Pentru că acești oameni vin, de obicei, din companiile mari, pentru a-și părăsi locul actual de muncă, un start-up trebuie să le ofere beneficii salariale și extrasalariale pe măsura pregătirii lor.
În timp ce salariul este unul negociabil, în funcție de experiență, responsabilități și domeniu de activitate, iată care sunt cele mai populare beneficii extrasalariale pe piața românească:
- asigurarea medicală privată de sănătate;
- pensie privată;
- bonusuri de performanță, prime de sărbători sau de vechime;
- acces la platforme de e-learning și la programe de dezvoltare personală și profesională;
- tichete de masă/ cadou/ de vacanță;
4. Apartenența la o comunitate restrânsă
În cazul companiilor mari, cum sunt corporațiile, poți ajunge să lucrezi ani buni fără să îți cunoști toți colegii. Având în vedere numărul mare de angajați care lucrează în astfel de companii, comunicarea are loc în special prin intermediul e-mailurilor, motiv pentru care, cu cei mai mulți dintre ei, este dificil să stabilești o conexiune strânsă.
În schimb, în cazul start-up-urilor, situația este diferită. Aici, de obicei, colegii de muncă îți devin prieteni, deoarece aveți ocazia de a petrece mult timp împreună, de a interacționa și de a împărtăși idei și sfaturi utile atât în viața profesională, cât și personală.
5. Posibilitatea de a primi acțiuni în companie
Cu cât te alături unui start-up mai devreme, cu atât crește și posibilitatea de a primi acțiuni în companie, fie gratuit, fie la un preț special pentru angajați. De exemplu, compania Nike a început prin a oferi acțiuni angajaților, și chiar și în prezent oferă discount de 15% la achiziția lor, pentru angajații care doresc să beneficieze de acest avantaj. Deși în România această practică nu este foarte populară, dacă primești o ofertă de lucru într-o astfel de companie, poți discuta și acest aspect.
Dezavantajele unui loc de muncă într-un start-up
Deși există multe avantaje de care poți beneficia atunci când te angajezi într-un start-up, nu trebuie să scapi din vedere nici dezavantajele. Iată care sunt cele mai importante.
1. Volumul mare de muncă
Deși numărul mic de angajați îți poate oferi sentimentul de apartenență la o comunitate restrânsă, văzută ca o familie, acesta vine și cu un dezavantaj, și anume volumul mai mare de muncă. Bineînțeles, un start-up nu are același volum de lucru ca o companie de mari dimensiuni, însă dinamica proceselor și nevoia de a ține pasul cu modificările care apar pe piață pot aduce sarcini care trebuie soluționate într-un timp scurt. Cu toate acestea, nu uita că este doar o etapă care de obicei durează între 1 și 3 ani. Pe măsură ce compania se dezvoltă, automat va crește și numărul de angajați, astfel încât să fie direct proporțional cu volumul de muncă.
2. Lipsa unor procese și reguli bine definite
Deși cel mai probabil start-up-ul are la bază un plan de afaceri bine pus la punct și câteva reguli care să contribuie la derularea activității, mediul de lucru într-o astfel de companie este atât de dinamic încât poate să fie foarte dificil să ții pasul cu schimbările care apar. Din acest motiv, dacă în primul trimestru un anumit proces a funcționat corespunzător pe baza unor reguli, în următorul trimestru este posibil să fie nevoie de o actualizare a regulilor, fie pentru îmbunătățirea procesului, fie pentru modificarea lui.
Dacă plănuiești să accepți un loc de muncă într-un start-up, trebuie să fii deschis la schimbare și să te adaptezi cu ușurință modificărilor apărute într-un mediu de lucru imprevizibil.
3. Instabilitatea
Unul dintre principalele dezavantaje ale unui start-up este instabilitatea. Spre deosebire de companiile mari care activează deja de câțiva ani pe piață, un start-up are mai multe șanse de a se desființa, chiar dacă la început viitorul pare promițător.
Mediul de afaceri este unul foarte dinamic și mereu există factori macroeconomici care pot reprezenta adevărate obstacole pentru antreprenori. Dacă acestea nu sunt gestionate eficient, afacerea nu poate să devină profitabilă, lucru care ar putea însemna întreruperea activității companiei.
Avantajele unui job într-un start-up sunt numeroase, însă, cu toate acestea, există și dezavantaje pe care e bine să le ai în vedere înainte de a accepta o astfel de ofertă. Folosește-te de informațiile prezentate în acest articol și decide ce ți se potrivește cel mai bine din punct de vedere profesional.